Ny barokkfiolin: en kopi av Tartinis instrument

Etter halvannet års utålmodig venting er min nye barokkfiolin endelig ferdig. Den sto ferdig bare en drøy uke før premieren på Latinskolen i Bergen sist søndag, og fikk i denne ærverdige bygningen fra 1705 en passende ilddåp i nærvær av et lydhørt og entusiastisk publikum.

Instrumentet er en kopi av den såkalte “Lipinski” Stradivarius fra 1715, som Tartini eide og brukte gjennom det meste av sitt lange liv som fiolinist. Fiolinmaker Jacob von der Lippe har kopiert denne fiolinen og rekonstruert den slik den opprinnelig var da Stradivarius bygde den, så langt det lar seg gjøre ut ifra de historiske kildene og det vi vet om Stradivarius’ byggeteknikker på den tiden.

Originalen brukes dag av Frank Almond, konsertmester i Milwaukee Symphony Orchestra, som har bidratt med høyoppløselige fotografier og detaljerte mål og informasjon om instrumentet.